Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, αναβίωσε στα Θολάρια της Αμοργού το έθιμο του Καπετάνιου.

Το χρίσμα δόθηκε στο ξωκλήσι του Άη Δημήτρη και ο Καπετάνιος με τη συνοδεία του ξεκίνησαν για το χωριό υπό τους ήχους του αποκριανού σκοπού.

Στο Σελάδι περίμεναν οι υποψήφιες καπετάνισσες, φορώντας τις πολύχρωμες στολές τους. Αφού όλοι μαζί γύρισαν το χωριό και δέχθηκαν τις επευφημίες και τα κεράσματα, κατέληξαν στην αυλή της Εκκλησίας όπου έγινε η επιλογή της καπετάνισσας και στήθηκε το γλέντι.

Οι μουσικές και η εορταστική διάθεση έδωσαν φτερά στους συμμετέχοντες και οι χοροί κράτησαν μέχρι αργά το απόγευμα. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες του χωριού φρόντισαν για τους μεζέδες, διαθέτοντας άφθονα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και λουκουμάδες προς συνοδεία του κρασιού και της ρακής.

Φυσικά, δεν έλειψαν τα τηγανιτά ψάρια, όπως επιτάσσει η παράδοση. Οι κάτοικοι των Θολαρίων και οι εκλεκτοί επισκέπτες τους από τα άλλα χωριά της Αμοργού αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πέρασαν μία υπέροχη μέρα και ανανέωσαν με μεγάλη χαρά το ραντεβού τους για του χρόνου.

Η νεολαία του χωριού, που είχε αναλάβει και φέτος τη διοργάνωση της γιορτής, σε συνεργασία με όλους τους κατοίκους, απέσπασε τα θετικότερα σχόλια και είδε με μεγάλη ικανοποίηση ότι η προσπάθειά της έχει αγκαλιαστεί απ’ όλο τον κόσμο.

Καλή Σαρακοστή!

Δείτε το βίντεο του Βαγγέλη Τζουμανέκα