Στόχος του Τραπεζιού της Αγάπης, είναι η διατήρηση του εθιμοτυπικού χαρακτήρα της γιορτής της 15ης Αυγούστου με προσφορά δωρεάν γεύματος, το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα της Αστυπάλαιας, προς τιμήν των επισκεπτών και των τουριστών του νησιού με σκοπό την τουριστική προβολή του.

Παράλληλα, η εν λόγω γιορτή συμβάλει στην ψυχαγωγία των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, καθώς και  στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σε συνδυασμό με την τουριστική του ανάδειξη μέσω της γαστρονομίας και της  ελληνικής νησιωτικής φιλοξενίας.

Η Παναγιά η Πορταϊτισσα

Η Παναγιά η Πορταϊτισσα αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο της Αστυπάλαιας, όπου πραγματοποιείται και το μεγαλύτερο προσκύνημα. Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε το 1762 από τον τυφλό Όσιο Άνθιμο και διήρκησε εννιά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η παράδοση αναφέρει ότι έγιναν πολλά θαύματα. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταϊτισσα της Μονής Ιβήρων, ενώ κοντά της λειτουργεί το εκκλησιαστικό μουσείο της Αστυπάλαιας με εξαιρετικά σπάνια κειμήλια.