Διαβάστε παρακάτω πια εστιατόρια και σε ποια νησιά πήρα το βραβείο «Ελληνικής Κουζίνας».

Σελήνη: Σαντορίνη – Πύργος

Ιδιοκτήτης: Γιώργος Χατζηγιαννάκης

Σεφ: Παναγιώτης Τσίκας , Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Σελήνη - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στον ατμοσφαιρικό Πύργο προτείνει για ακόμη μία χρονιά μια κουζίνα με ελληνικότητα, η οποία στηρίζεται σε επιλεγμένα υλικά κυρίως από τις Κυκλάδες. Ο Παναγιώτης Τσίκας παρουσιάζει, σε σύμπραξη με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, μια σειρά από πιάτα με κύρια χαρακτηριστικά τη φινέτσα και τη γευστική αρμονία, όπως το λαβράκι σοτέ με σελινόριζα κι εκχύλισμα από άνθη κουφοξυλιάς.

Black Rock: Σαντορίνη – Οία, Ξεν. «Santorini Secret»

Ιδιοκτήτης: Santorini Secret Suites & Spa

Σεφ: Γιώργος Χωραΐτης

Black Rock - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στο εστιατόριο του «Santorini Secret» –σε μια βεράντα μεταξύ ουρανού και θάλασσας–, τα πιάτα του Γιώργου Χωραΐτη είναι ένα κράμα ζωγραφιάς και νοστιμιάς, με υποδειγματικές αναφορές σε ελληνικές γεύσεις. Η πρωτότυπη Tomato, εμπνευσμένη απόδοση της «χωριάτικης», ο ροφός σε φρικασέ μανιταριών και αγριοράδικου από το ζωμό του, η φινετσάτη εκτέλεση του κουνελιού στιφάδο απεικονίζουν μια κουζίνα όπου η τεχνική συναγωνίζεται τη φαντασία, πάντα με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη.

Kenshō Restaurant: Μύκονος – Ορνός, Ξεν. «Kenshō Boutique Hotel & Suites»

Ιδιοκτήτης: Kenshō Boutique Hotel & Suites

Σεφ: Γιώργος Στυλιανουδάκης

Kenshō Restaurant - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στη δεύτερη σεζόν του στο θερμά ντιζαϊνάτο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου, που ατενίζει τα αγκυροβολημένα σκάφη του Ορνού, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης βάδισε επιτυχημένα στο γνώριμο και ­προχωρημένο μαγειρικό του ύφος, με πιάτα βασισμένα στην ελληνική παράδοση και δουλεμένα με απόλυτα δημιουργικό τρόπο και γαλλικές τεχνικές. Τα επιδόρπια με την υπογραφή του γνωστού chef patissier ­Δημήτρη Χρονόπουλου σημειώνουν ανάλογα υψηλές επιδόσεις και ολοκληρώνουν αρμονικά την εμπειρία.

Το Κόκκινο Ποδήλατο: Σαντορίνη – Οία

Ιδιοκτήτης: Χαρά Κούρτη

Σεφ: Γκίκας Ξενάκης , Δήμος Σαμουράκης

Το Κόκκινο Ποδήλατο - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στην πιο ρομαντική βεράντα της Οίας, οι φινετσάτες συνθέσεις ελληνικών γεύσεων που δημιούργησε ο Γκίκας Ξενάκης εκτελούνται από τον Δήμο Σαμουράκη και την ομάδα του με βάση εξαιρετικά τοπικά υλικά. O κορυφαίος μπακαλιάρος με λεμονάτη κρέμα τοπιναμπούρ, αμπελο­φάσουλα και σάλτσα πορτοκάλι-μάραθο, οι άψογα ψημένες καραβίδες­ με κρέμα ταραμά και σάλτσα παντζαριού, το αργοψημένο αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας και νιόκι φέτας με σαντορινιό πελτέ ανεβάζουν τη γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με το γοητευτικό location.

Santoro: Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, Ξεν. «Grace Santorini»

Ιδιοκτήτης: Grace hotel Santorini

Σεφ: Σπύρος Αγιούς

Santoro - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Με θέα στο βράχο του Σκάρου κι ένα εντυπωσιακό κάδρο της Καλντέρας, το μίνιμαλ «Santoro» φιλοξενεί γευστικές δημιουργίες του Σπύρου Αγιούς, ο οποίος βλέπει με τολμηρή ματιά πιάτα με ελληνικό background. Κορυφαίο πιάτο οι σκορδάτες πορφύρες με σούπα φιδέ σε ζωμό από πορφύρες και αχινό, αφρό λαδολέμονου και φύτρες γλυκάνισου. Πιάτα­ όπως το κερκυραϊκό του μπιάνκο με αγκιναράκια Τήνου και πέρλες ρέγγας, οι «ηφαιστειακές γαρίδες» Αμβρακικού μαριναρισμένες σε στάχτη και ψημένες στην άμμο αλλά και η «πηχτή» από κουνέλι με αφρό λευκής σοκολάτας ορίζουν μια κουζίνα με μοντέρνα οπτική κι ελληνικές αναφορές.

Το Θαλασσάκι: Τήνος – Όρμος Υστερνίων

Ιδιοκτήτης: Αντωνία Ζάρπα , Άρης Τάτσης

Σεφ: Αντωνία Ζάρπα

Το Θαλασσάκι - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Η σοφιστικέ ελληνική κουζίνα της ταλαντούχας Αντωνίας Ζάρπα έχει βαθιές ρίζες στην τηνιακή παράδοση, την οποία αποθεώνει με σύγχρονο πνεύμα, και σερβίρεται σε μια προβλήτα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Στα «πρέπει» η δροσερή σαλάτα με αγγούρι, πεπόνι, τυρί μαλαθούνι και γύρη, τα αφοπλιστικά γοητευτικά κρεμμύδια φούρνου και ο signature μπεζές, γεμιστός με κρέμα τυριού και αρώματα λεμονιού και κανέλας.

Lady Finger Restaurant: Μύκονος – Χώρα, Ξεν. «Andronikos»

Ιδιοκτήτης: Μάρκος Ανδρόνικος

Σεφ: Γκίκας Ξενάκης , Νίκος Κουτσούκος

Lady Finger Restaurant - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Επιστροφή στις βραβεύσεις για το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του «Andronikos Hotel», που βρίσκεται κρυμμένο δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου, με προοπτική να μετακινηθεί σε άλλον πιο πριβέ χώρο με τη νέα σεζόν. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης, με resident chef τον ταλαντούχο νεαρό Νίκο Κουτσούκο, ενώ το μενού χαρακτηρίζεται από μοντέρνες και τολμηρές προτάσεις, που παραπέμπουν όμως –χωρίς αμφιβολία– στην ελληνική κουζίνα.

Μαραθιά : Τήνος – Χώρα, Άγ. Φωκάς

Ιδιοκτήτης: Μαρίνος Σουράνης

Σεφ: Στέφανος Μαραγκός

Μαραθιά - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, που σερβίρει στη δροσιά της αυλής της και στο πολυσύχναστο beach bar πάνω στo κύμα. Ο Μαρίνος Σουράνης έχει πάντα εξαιρετικά ψάρια, ενώ ο ίδιος είναι μετρ των αλιπάστων (εξαιρετικό το δικό του αβγοτάραχο και αξιώσεων η μαστιχωτή λακέρδα). Επίσης χρησιμοποιεί πολλά­ προϊόντα ντόπιων μικρών παραγωγών για τη νεο-παραδοσιακή του κουζίνα. Φανταστικές αχνιστές σουπιές με σάλτσα ντομάτας και homemade μακαρούνες με το μελάνι τους, ευρηματικός συνδυασμός μελωμένου στη γάστρα χοιρινού με μάραθο και φρέσκα μούρα αλλά και ραβιόλια αστακού με αγκινάρες συγκινητικής φινέτσας.

Mylos: Σαντορίνη – Φηροστεφάνι

Ιδιοκτήτης: Μανώλης Σιγάλας

Σεφ: Άνταμ Κοντοβάς

Mylos - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στον γραφικό ανακαινισμένο ανεμόμυλο και με επικεφαλής σεφ τον Άνταμ Κοντοβά, ο «Mylos» παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης. Το μενού ακροβατεί ανάμεσα στην ελληνικότητα και σε μια διεθνίζουσα προσωπική αντίληψη του Κοντοβά, με πιάτα στα οποία τα υλικά συνδυάζονται με επιτυχία και δίνουν γεύσεις με ένταση. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ο μπακαλιάρος με βελουτέ αχινού, ενταμάμε και άγρια χόρτα, η τερίνα κουνέλι με πίκλες αγγουριού, πανσέτα κουνελιού ψητή, μαγιονέζα στρειδιού και βάφλα από φύκια αλλά και το σκουμπρί στο τηγάνι με λευκό ταραμά, προσούτο και φαγόπυρο.

Thea: Μύκονος – Χώρα, Ξεν. «Belvedere»

Ιδιοκτήτης: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης

Σεφ: Νίκος Ζερβός

Thea - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ατμοσφαιρικό κήπο του εμβληματικού «Belvedere» της Μυκόνου, το εστιατόριο παρουσιάζει μιαν εξαιρετική προσέγγιση κορυφαίων πιάτων από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας­ με σύγχρονο τρόπο, που δια­τηρεί ανέπαφη τη λεπτή γραμμή η οποία συνδέει το χθες με το σήμερα. Κοσμοπολίτικο περιβάλλον, σέρβις επιπέδου και μοντέρνα ελληνική κουζίνα σε μία από τις καλύτερες και πιο κατανοητές εκδοχές της.