Ο λόγος για τα αγροτεμάχια των 200.000, 300.000 και 500.000 ευρώ στα κοσμοπολίτικα νησιά της Μυκόνου, της Πάρου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Κέρκυρας. Αλλά και σε κάποιες παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πολλά από αυτά τα αγροτεμάχια αποτελούν «φιλέτα» της κτηματαγοράς και παραμένουν περιζήτητα, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το θέμα έχει τεθεί από την ΠΟΜΙΔΑ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ενδεχομένως να αποτελέσει μια από τις αλλαγές που αναμένονται στα «δομικά χαρακτηριστικά» του ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς. Αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο τον ερχόμενο Μάιο μετά την οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι εκτιμητές ακινήτων που έπιασαν δουλειά θα παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους έως το τέλος του μήνα και εν συνεχεία το υπουργείο με τις επιτροπές που έχει ήδη συστήσει θα καταλήξει στον οριστικό «τιμοκατάλογο» μέχρι το τέλος Μαρτίου, προθεσμία που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της τρίτης αξιολόγησης δεν μπορεί πλέον να παρατείνει.

Η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών έχει βάλει στο τραπέζι και ένα ακόμα σημαντικό θέμα. Την ενοποίηση όλων των φόρων. Κατά τον Πρόεδρό της Στράτο Παραδιά είναι «επιτακτική ανάγκη ενοποίησης των τριών ετήσιων φόρων επί των ακινήτων (βασικού ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικού και ΤΑΠ) σε έναν φόρο που δεν θα τρομοκρατεί και δεν θα λεηλατεί τους πολίτες, αλλά θα είναι γνωστός και προβλέψιμος και θα μπορεί να καταβάλλεται χωρίς ο πολίτης να κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του ή να πάει στη φυλακή γιατί αδυνατεί να τον πληρώσει».

Άλλες αλλαγές στη φορολόγηση, αλλά και σε γενικότερα θέματα των ακινήτων που θα «ελαφρύνουν» το φορτίο των ιδιοκτητών είναι κατά την ΠΟΜΙΔΑ:

-Μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα κενά κτίσματα.

-Φορολογία Μισθωμάτων: Να καθιερωθεί ενδιάμεσο κλιμάκιο 25% από 12.000-25.000 € και να καταργηθεί το κλιμάκιο του 45%.

-Κληρονομιά-δωρεά: Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της φορολογίας, ενόψει και του κινήματος «ΔΕΝ… ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ!».

-Εκχώρηση ακινήτων προς εξόφληση φόρων ακινήτων: Να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων η δυνατότητα εκχώρησης αστικού ακινήτου πλήρους κυριότητας της επιλογής τους, εις εξόφληση χρεών άνω των 10.000€.

-Θέσπιση σοβαρών φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργική ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων.

-Μείωση της γραφειοκρατίας κατά την κατάρτιση μεταβιβαστικών συμβολαίων που σήμερα είναι πραγματικός Γολγοθάς.

-Κατάργηση όλων των άχρηστων πιστοποιητικών τεχνικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν στις μεταβιβάσεις και μισθώσεις ακινήτων.

-Παράταση των προθεσμιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας.

-Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων και των διεκδικήσεων του δημοσίου από τους δασικούς χάρτες.

-Αυτόματη άρση κάθε δέσμευσης ακινήτου από κράτος ή ΟΤΑ μετά πενταετία.