Στις μέρες μας τα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων αυξάνονται και πληθύνονται είτε αυτό οφείλεται σε μια »ανεπιθύμητη» γέννα, είτε στο γέρασμα ενός ζώου άρα και την μείωση των αποδόσεων του στο κυνήγι , είτε επειδή κάποιος έκανε οικογένεια και ξέχασε τον παλιό του φίλο..Αυτά είναι μόνο τα τρία πιο σύνηθες αίτια που οδηγούν στην εγκατάλειψη μιας ψυχούλας, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα.
Ακόμα υπάρχουν και εκείνα τα περιστατικά τα οποία απαιτούν την παρέμβαση των αρμόδιων ώστε να απομακρυνθεί κάποιο ζώο από τον ιδιοκτήτη του χωρίς την έγκριση του, αυτά δεν είναι άλλα από τις μορφές κακοποίησης όπως ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή ζώων.
Πολλά ζώα απ΄αυτά που εγκαταλείπονται θα καταλήξουν, αργά ή γρήγορα, νεκρά στην άκρη του δρόμου, άλλα πιο »τυχερά» ίσως τραυματιστούν σοβαρά από κάποιο αυτοκίνητο και υποφέρουν αβοήθητα ως το τέλος, κάποια ίσως τα αναλάβουν φιλόζωοι με ιδιωτική δράση και άλλα θα βρούνε μια προσωρινή στέγη στις εγκαταστάσεις κάποια Φιλοζωικής, που πασχίζει να τα βγάλει πέρα, όπως αυτή της Νάξου.

Η Φιλοζωική Νάξου ιδρύθηκε το 2005 από εθελοντές  και έκτοτε συντηρείται οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από δωρεές ιδιωτών, είτε υλικές είτε οικονομικές.
Αυτή τη στιγμή περίπου 10 εθελοντές είναι ενεργοί σε πλήρη και καθημερινή βάση οι οποίοι αναλαμβάνουν καθημερινά το τάισμα των δεκάδων γατιών και των περίπου 80 σκύλων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις αλλά και εκείνων που παραμένουν στον δρόμο σε διάφορους σταθμούς σίτισης. Ακόμα τα καθήκοντα τους περιλαμβάνουν την καθαριότητα, την ιατρική φροντίδα και μεταφορά των ζώων στον κτηνίατρο,  τις βόλτες,την κοινωνικοποίηση, την συντήρηση των χώρων, και την βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Η δράση τους όμως δεν σταματάει εκεί, για την εξοικονόμηση των πόρων ,πρέπει οι ίδιοι να  διοργανώνουν events όπως bazaar και να φροντίζουν την την προώθηση των ζώων προς υιοθεσία αλλά και να οργανώνουν τις μεταφορές των ζώων όταν προκύπτουν υιοθεσίες.
Πέρυσι, περίπου 70 κουταβάκια, που είχαν την ευτυχία να καταλήξουν στα χέρια των εθελοντών της Φιλοζωικής, βρήκαν μια οικογένεια, όπως μας επισημαίνει χαρακτηριστικά μια εθελόντρια: »Οι υιοθεσίες του περσινού έτους ήταν σχεδόν 70, αριθμός ρεκόρ κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κουταβιών που μας «πέταξαν» κυριολεκτικά».
Οι εθελοντές της κάθε φιλοζωικής όπως είναι και αυτή επαγρυπνούν για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοποίησης οι οποίες πολλές φορές καταλήγουν σε κατασχέσεις ζώων, το γεγονός φαίνεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Νάξο καθώς όπως δηλώνει η ίδια εθελόντρια: »Αυτό που θα θέλαμε να επισημανθεί είναι η παντελής απουσία εφαρμογής των νόμων. Δεν εφαρμόζεται ΠΟΥΘΕΝΑ η νομοθεσία πέρα από τις περιπτώσεις όπου καταγγέλλεται από εμάς κακοποίηση.»
Τέλος σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί και οι πρακτικές που ακολουθούν οι κυνηγοί. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και κατά συνέπεια η εγκατάλειψη των μωρών, η ελλιπής ή ανύπαρκτη σήμανση, αλλά και η εγκατάλειψη ενήλικων έχουν φτάσει σε εξοργιστικά σημεία με τις αρχές να αδρανούν.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εγκύκλιων διαταγών, έχουν δοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς ,παρ΄όλα αυτά είναι γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η νομοθεσία (φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές,αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις) δεν εφαρμόζεται.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα έχει την τιμητική της ανάμεσα στις πρώτες 10 χώρες με τις περισσότερες κακοποιήσεις ζώων.

Υ.Γ.:Τα μνημόνια θα τελειώσουν όταν καταλάβουμε ότι η κακοποίηση ζώων δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση.