O Δήµαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Π. Κουκάς σε µια αποκαλυπτική συνέντευξη στο travelstyle.gr μιλάει για τη Μύκονο των παιδικών του χρόνων, τη διαχρονική γοητεία της αλλά και τη µελλοντική της εξέλιξη!

Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

_DSC0968

Tι αναπολείτε από τη Μύκονο των παιδικών σας χρόνων;

Για µένα φαντάζει µεγάλη ανασφάλεια και έλλειψη ωριµότητας να προσπαθώ να ανακαλώ κάθε στιγµή εκείνες τις εικόνες. Βαθιά µέσα µου έχουν ριζώσει η πίστη στον τόπο µου και στις αξίες του µυκονιάτικου χαρακτήρα. Προσπαθώ να τις υπηρετώ. Ωστόσο, ο κόσµος αλλάζει. Μαζί και η Μύκονος.

Πώς βλέπετε την έλευση διεθνών brands;

Θετική αφού καθιστά τη Μύκονο κορυφαίο παγκόσµιο προορισµό, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε µε σεβασµό στο φυσικό τοπίο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προκειµένου να µη χαθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού µας.

Το πιο δυνατό χαρτί πίσω από το brand Μύκονος;

Οι ίδιοι οι Μυκονιάτες, οι οποίοι χάρη στη φιλοξενία και την εργατικότητα κατέστησαν το νησί µας έναν φιλικό προορισµό, η φυσική οµορφιά της (ιδίως οι πολλές και διαφορετικές παραλίες), η αρχιτεκτονική της Χώρας, η ιδιαίτερη φυσιογνωµία της Άνω Μεράς και ο ιστορικός χώρος της Δήλου. Επιπλέον, η δραστηριοποίηση σοβαρών επαγγελµατιών του τουρισµού και η παροχή υψηλών υπηρεσιών έχουν προσελκύσει επισκέπτες παγκόσµιας εµβέλειας, µε αποτέλεσµα οι ίδιοι οι επισκέπτες να συµβάλλουν στη διεθνή προβολή της και στη διασπορά θετικών ειδήσεων για τη χώρα.

_DSC0952

Καινοτόµα η συνεργασία σας µε ιδιωτική εταιρεία security…

Δυστυχώς το κεντρικό κράτος δεν δείχνει την αναµενόµενη ιδιαίτερη µέριµνα στον εθνικό πρωταθλητή του τουρισµού, τη Μύκονο, και τη θυµάται συνήθως µόνο για εισπρακτικούς λόγους. Παρότι αποτελούµε την ατµοµηχανή του ελληνικού τουρισµού η συνδροµή είναι µηδαµινή, µε αποτέλεσµα όλες οι δηµόσιες υπηρεσίες να είναι υποστελεχωµένες, µεταξύ αυτών και η Αστυνοµία . Έπρεπε να κάνουµε κάτι, έτσι πέρα από τις συνεχείς οχλήσεις προς την κυβέρνηση και τους αρµόδιους υπουργούς για την απόσπαση-µετάθεση προσωπικού, προβήκαµε σε διαγωνισµό και αναθέσαµε σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη των δηµόσιων κτηρίων και των κοινόχρηστων χώρων.

Η διαχείριση του θέµατος µε τα απορρίµµατα ήταν αποτελεσµατική;

Για πρώτη φορά µετά από πάρα πολλά χρόνια η Μύκονος είναι καθαρή και δέχοµαι θετικά µηνύµατα από τους συµπολίτες µου. Ταλαιπωρηθήκαµε λόγω της γραφειοκρατίας του Δηµοσίου να ολοκληρώσουµε τον διεθνή διαγωνισµό (14 µήνες) αλλά τα καταφέραµε και αισθανόµαστε υπερήφανοι. Έχουµε δροµολογήσει αρκετά ακόµα και έχουµε ήδη εκπονήσει ένα ολοκληρωµένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριµµάτων, το οποίο, µε κατάλληλες θεσµικές παρεµβάσεις, αναµένεται να τεθεί σύντοµα σε εφαρµογή.

Επόµενοι στόχοι;

Ο στόχος είναι ένας, ο οποίος εκπληρώνεται µε την επίτευξη πολλών µικρότερων: Η περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και η εδραίωσή του ως ένας από τους κορυφαίους παγκόσµιους προορισµούς. Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει αρχικά να διασφαλίσουµε τα κεκτηµένα και την οµαλή λειτουργία του νησιού. Από εκεί και πέρα βρισκόµαστε στη διαδικασία διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, µε σεβασµό στην παράδοση και στο φυσικό κάλλος του νησιού. Επιπλέον δίνουµε βάρος στην κτηνοτροφία, ενώ ενισχύουµε την εξωστρέφεια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Τέλος, έχουµε θέσει σε εφαρµογή την αναβάθµιση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης, την ενίσχυση του φωτισµού, την ολοκλήρωση των λιµενικών έργων, την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθµού, την ανάπλαση της περιοχής των Μύλων, την κατασκευή του κλειστού γυµναστηρίου στην Άνω Μερά και φυσικά τη συνεχή πίεση προς την κυβέρνηση προκειµένου να συνδράµει στη στελέχωση των υπηρεσιών,ώστε να αποδίδουν καλύτερα και να εξυπηρετούνται οι πολίτες, οι επενδυτές και οι επισκέπτες.