Η σάουνα θεωρείται αποτελεσματική σαν μέθοδος.  Έχει ως σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και κατά συνέπεια την εφίδρωση και τη χαλάρωση των μυών του σώματος.

Αναλυτικότερα, έχει αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση.  Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος οδηγεί σε αύξηση της ενζυμικής δραστηριότητας και του βασικού μεταβολισμού, οδηγεί σε υπεραιμία και άρα επιτάχυνση της μετάδοσης των νευρικων ερεθισμάτων και τέλος στη μείωση του πόνου και του μυϊκού σπασμού.

Υπάρχουν δύο είδη σάουνας, η υγρή σάουνα και η ξηρή.  Η διάρκεια εφαρμογής είναι αυξανόμενη σταδιακά και ξεκινά από τα 10 λεπτά για να φτάσει στα 30 λεπτά.  Η υγρή σάουνα η οποία χρησιμοποιεί υδρατμούς, φτάνει σε θερμοκρασία ως 45ο C.  Η ξηρή σάουνα που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία, διακρίνεται σε μέτρια όταν η θερμοκρασία είναι στους 70ο C, σε δυνατή 90ο C και σε πολύ δυνατή με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 110ο C.

Μετά το πέρας της θεραπείας με σάουνα, θα πρέπει το άτομο να μείνει για περίπου μισή ώρα σε ανάπαυση μέσα στο χώρο του ινστιτούτου έως ότου επανέλθει στη φυσιολογική του θερμοκρασία.

Λόγω της έντονης εφίδρωσης που επιτυγχάνεται με αυτή τη μέθοδο, προκαλείται αίσθημα φρεσκκάδας λόγω του βαθύ καθαρισμού του δέρματος.  Ο οργανισμός αποτοξινώνεται και υπάρχει και απώλεια βάρους λόγω του νερού που φεύγει με την εφίδρωση.  Σημαντικό γεγονός αποτελεί πως λόγω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού, το άτομο ανταποκρίνεται σε δίαιτες και έτσι επιτυγχάνει απώλεια λίπους.

Οι αντενδείξεις της θεραπείας, είναι αγγειοπάθειες, υπέρταση, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, η κύηση και φυσικά η κλειστοφοβία μιας και η σάουνα είναι ένα μικρό δωμάτιο στην ουσία στο οποίο παράγεται η θερμότητα και το μόνο μέλος του σώματος που ίσως να είναι έξω είναι το κεφάλι.

Ζάρπα Ευαγγελία Πτ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος