Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά την θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Το ελεγκτικό σχέδιο των αρμοδίων φοροελεγκτικών υπηρεσιών προβλέπει διασταύρωση στοιχείων και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα  από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμοδίων υπηρεσιών.

Από τους ελέγχους εξαιρούνται τα ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη και την Κω, στα δυο νησιά που επλήγησαν απο τους σεισμούς.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αφορούν στους τζίρους των ξενοδοχείων (τιμές δωματίων απο το Ίντερνετ ή τηλεφωνικά). Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα όσα αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται αυτό το μήνα. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Έλεγχοι σε 4 στάδια

Ειδικότερα, το σχέδιο, που εφαρμόζουν οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, προβλέπει 4 στάδια:

1ο) Απο τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγεται δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει η αρμόδια υπηρεσία. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

2ο)  Στη  συνέχεια η ομάδα των ελεγκτών συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών απο τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.

3ο) Ακολουθει ο επιτόπιος  έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις , τις τιμές και τα έσοδα. Εκε´γίνεται μιά πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές απο τα ηλεκτρονικά sites.

4ο) To τελικό στάδιο του ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ – όπως αυτών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής λήγει τώρα στο τέλος Ιουλίου – με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εφοριακοί από τους ελέγχους τους.